Fadi voor vluchtelingenkamp

Wereldwijde kwetsbaarheid door corona

Ik heb nog nooit zo'n crisis meegemaakt. Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep en verandert onze manier van werken en denken, ons sociaal contact. Alles is ineens anders dan we het gewend zijn. Het beïnvloedt de gezinnen en kinderen die we dienen, het leven van onze donateurs en van onze medewerkers en mensen die we liefhebben in zoveel landen.

In deze tijd van onzekerheid worden zekerheden onder ons weggeslagen. COVID-19 legt bloot hoe kwetsbaar we eigenlijk altijd zijn. Hoe kwetsbaar onze ‘systemen’ zijn en onze economie is. En dat is lastig. Wij kunnen beter omgaan met kracht en weerbaarheid dan met kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid maakt dat we ons willen verstoppen. Kwetsbaarheid maakt ons bang.

Juist nu onze eigen kwetsbaarheid zo zichtbaar is, wordt ook duidelijk hoe belangrijk het is om op te komen voor de meest kwetsbare kinderen ter wereld. Als World Vision blijven we daarom doorgaan met ons werk, ook al vereist corona dat we dat doen op andere manieren. We worden ons bewust van hoe kwetsbare kinderen die wij helpen extra risico lopen door nóg een dreiging.

Zo moet ik bijvoorbeeld denken aan de vijftienjarige Fadi* uit Idlib, Syrië. Hij vertelt wat hij heeft meegemaakt: “Ik was net thuis van het boodschappen doen, toen ons huis werd getroffen door een luchtaanval. Ik dacht dat ik doodging, toen het huis instortte. Mijn arm is van mijn lijf afgerukt. We, mijn moeder, drie zusjes en twee broertjes zijn toen gevlucht. We konden haast niets meenemen. Een paar matrassen, dekens en wat kleren. Meer niet. We slapen nu in tenten onder de bomen. Mijn vader is al eerder overleden door een aanval. Omdat we helemaal niets hebben, probeer ik wat geld te verdienen door stenen te sjouwen. Ik kan alleen de lichte stenen dragen, omdat ik maar één arm heb. Ik ben dankbaar voor de dagen dat we wat te eten krijgen. Ik hoop dat ik een kunstarm krijg.”

Het is het verhaal van Fadi, het verhaal van de zovele kinderen die ons elke dag onder ogen komen, die maakt dat ik hier ben. Juist nu mijn eigen kwetsbaarheid zo zichtbaar is, wordt zo duidelijk hoe belangrijk het is om op te komen voor deze kwetsbare kinderen. Kinderen die hun stem niet kunnen laten horen, omdat ze bezig zijn met overleven. Omdat ze de ene na de andere dreiging proberen te boven te komen, op dagelijkse basis: geweld, misbruik, niet naar school kunnen, geen water hebben, geen voedsel in je maag hebben, geen toegang hebben tot een werkend gezondheidssysteem.

Daarom zijn we hier als World Vision. Daarom ben ik hier. Daarom blijven mijn collega’s in Noordwest-Syrië met gevaar voor eigen leven bij de kinderen daar. Daarom leggen mijn collega’s op zoveel plekken ter wereld aan ‘onze kinderen’ dat handen wassen nu eens te meer belangrijk is.

Daarom nodig ik u graag uit, om u in uw eigen kwetsbaarheid te verbinden aan kinderen in kwetsbaarheid.

Lees hier meer Syrië en hoe u kunt helpen.
 

Marco van der Graaf met Ethiopische collega
Marco van der Graaf met Ethiopische collega