Water, sanitatie, hygiëne (WASH) en onderwijs in Rwanda

Rwanda is met plaats 157 (van totaal 189 landen) op de human development index van de UN één van de meest onderontwikkelde landen ter wereld. 63% van de bevolking leeft in extreme armoede (€1 per dag). Ondanks deze armoede is Rwanda een vrij gestabiliseerd land. Maar conflicten in omliggende landen hebben de afgelopen jaren een grote stroom vluchtelingen in beweging gebracht. Ondanks de zorgen in Rwanda zelf (klimaat en economisch), vangt het land momenteel zo'n 170.000 vluchtelingen op uit deze buurlanden. Terugkeer is voor de meesten (nog) niet mogelijk en de regering van Rwanda heeft volledige integratie in eigen land toegezegd. Een uitdaging van ongekende omvang!

 

Water, sanitatie en hygiëne (WASH)

In de vluchtelingenkampen Kigeme, Mugombwa, Kiziba, Nyabiheke, Gihembe en Mahama werken we aan het verbeteren van de WASH-voorzieningen, maar ook om deze en andere voorzieningen zoals gezondheidscentra beter bereikbaar te maken. Hierbij worden ruim 93.000 vluchtelingen bereikt, maar ook de gastgemeenschap in de omliggende omgeving profiteert hiervan. De inwoners werken zelf ook mee aan de constructie en herstel van de wegen.
Deze interventies geven de mensen weer toegang tot schoon water en verbeteren de sanitaire voorzieningen en hygiëne. 

 

Onderwijs

De kwaliteit van het onderwijs is slecht in de vluchtelingenkampen. Er is onvoldoende lesmateriaal, er zijn te weinig opgeleide docenten en geen voorzieningen voor kinderen met speciale onderwijsbehoeften. 
Het project heeft als doel om kinderen in de vluchtelingenkampen Kigeme, Mugombwa, Nyabiheke, Kiziba en Gihembe beter toegang tot onderwijs te bieden. Kinderen uit de gastgemeenschap zijn hierbij ook welkom. Ook wordt gewerkt aan de kwaliteit van het onderwijs. 

Dit project voeren we uit in samenwerking met de UNHCR.