World Vision medewerkers delen goederen uit om verspreiding van cholera te voorkomen

02-04-2019

Tweede humanitaire crisis bedreigt Mozambique na cholera-uitbraak

Hulpverleners in Mozambique proberen in een race tegen de klok een tweede humanitaire crisis te voorkomen nu er al meer dan 1.000 gevallen van cholera zijn bevestigd.

De afgelopen dagen is het aantal mensen met cholera elke dag verdubbeld. Tot dusver is er één persoon overleden. De internationale gemeenschap is nu gericht op het voorkomen van verdere verspreiding van de ziekte. Een groot aantal van de huidige 1.052 cholera-gevallen is afkomstig uit Beira, een stad met meer dan 500.000 inwoners.

Verspreiding van cholera voorkomen
Water- en gezondheidsspecialist Mike Wicker coördineert voor World Vision de water- en sanitatieactiviteiten na de ramp: "World Vision en andere organisaties zetten alles op alles om te voorkomen dat de verspreiding van cholera uit de hand loopt. Samen met Unicef delen we cholera-preventiekits uit, met zeep, waterzuiveringstabletten en voorlichtingsmaterialen om mensen te leren hoe ze cholera kunnen voorkomen."

"Vooral kinderen zijn vatbaar voor infecties, ze spelen in vies water en hebben niet altijd toegang tot schoon water om hun handen te wassen als ze naar het toilet zijn geweest. Ze doen hun behoefte soms ook buiten. Cholera veroorzaakt waterige diarree, braken en een verhoogde hartslag. Kinderen kunnen gemakkelijk doodgaan door uitdroging, tenzij ze snel worden behandeld."

Overvolle opvangplekken
De omstandigheden na de cycloon in en rond Beira vormen een ideale broedplaats voor cholera. Duizenden mensen hebben hun toevlucht gezocht in scholen, gezondheidscentra, kerken en andere gebouwen. Deze zijn overvol met kinderen en volwassenen. Cholera verspreidt zich als water en voedsel besmet raken met fecaliën.

Uit prognoses blijkt dat maar liefst 23.000 mensen besmet kunnen raken als er niet snel actie wordt ondernomen. Woensdag wordt gestart met het toedienen van 900.000 orale choleravaccins. 

Wat doet World Vision?
World Vision richt zich op het voorkomen van de verspreiding van cholera:

  • Vandaag delen we emmers en jerrycans  uit aan honderden gezinnen 120 km buiten Beira. In totaal voorzien we tienduizenden mensen van basisnoodpakketten.
  • Samen met andere partijen pleiten we bij de autoriteiten voor het verhogen van het chloorgehalte in kraan- en truckwater en voor het installeren van waterzuiveringssystemen.
  • We werken aan het verbeteren van de sanitaire omgeving. We delen jerrycans uit om water veilig in te bewaren en latrineplaten die de hygiënische condities van latrines verbeteren. 
  • Andere instanties en de overheid zijn gericht op de medische behandeling van cholera in speciale medische centra.

Vatbaar voor ziekten
Charmaine Consul Gonçalves, senior programmamedewerker van World Vision op het gebied van water en sanitatie: "Eerdere ervaringen met humanitaire rampen, bijvorbeeld in Haïti, hebben aangetoond hoe snel cholera zich kan verspreiden en wat de impact ervan op kinderen kan zijn. Na een ramp leven mensen onder zeer zware omstandigheden, zonder behoorlijk onderdak en voeding. Daardoor is hun fysieke conditie al verzwakt en zijn ze nog vatbaarder voor potentieel dodelijke ziekten."