Door gebruik te maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Wij kunnen de verkregen informatie niet verbinden aan een persoon, maar gebruiken deze om op sociale media content af te stemmen op interesses van onze gebruikers.

Syrische vluchteling: “Ik smeek je om mijn verhaal te vertellen”

30-1-2017

“Ik was zestien toen we uit Syrië weg vluchtten. Toen we in Turkije aankwamen werd ik door mijn ouders uitgehuwelijkt.” Ik ben diep onder de indruk van het verhaal van Shahed. Met smekende ogen kijkt ze me aan. “Je moet mijn verhaal vertellen aan andere mensen.”

Ik ben Fred en ik werk bij World Vision. Ik ben in Turkije om te zien hoe ons project voor Syrische vluchtelingen verloopt. De ontmoeting met Shahed maakt diepe indruk op mij.

"Hij mishandelde mij"
"Toen we in Turkije aankwamen, besloten mijn ouders me uit te huwelijken. Op die manier zou er iemand voor mij zorgen en hadden mijn ouders een mond minder te voeden. Ik trouwde en zes maanden later was ik zwanger. Maar mijn man weigerde het kind te erkennen en hij begon mij te mishandelen. Na een jaar besloot ik bij hem weg te gaan en terug te gaan naar mijn ouders. Mijn kind werd geboren met een open rug. Dat gaf extra zorgen. Die werden erger toen de zus van mijn ex-man op kraamvisite kwam. Ze deed een poging om de baby te ontvoeren. Gelukkig bracht de politie mijn kind weer veilig terug. We zijn nog steeds bang, want er gaan geruchten dat mijn ex-man de baby weer wil claimen."

Terwijl Shahed haar verhaal vertelt, zie ik hoe veel liefde de baby krijgt van haar moeder en haar oma. Liefde die een kind zo hard nodig heeft. Ik denk na over dit verhaal en vind het nogal heftig. Ik vertel haar dat ik niet weet of we het gaan publiceren. Daar reageert ze fel op.

"Vertel andere ouders en meisjes over de risico's"
"Je moet mijn verhaal delen met anderen. Mensen moeten weten wat de risico's zijn van kindhuwelijken." Haar moeder vult aan. "Wij dachten dat we de juiste beslissing namen. We dachten Shahed een plek te geven waar iemand voor haar zou zorgen. We hebben nooit nagedacht over de risico's, anders hadden wij dit nooit gedaan! Informeer alsjeblieft de andere ouders en meisjes over de risico's van het uithuwelijken van jonge meisjes."

Het beschermen van meisjes is één van onze belangrijkste en moeilijkste taken als World Vision. Ik ben blij dat we Shahed kunnen helpen. Samen met onze samenwerkingspartner IMPR doen we er alles aan om vluchtelingen in Turkije te beschermen. Zo hebben we Shahed geholpen met babyspullen. Ook gaat ze regelmatig in gesprek met een psycholoog om haar nare ervaringen te verwerken. En als ze met de baby naar het ziekenhuis moet, regelen wij een tolk. De familie voelt zich erg gesteund door ons. "Iedere keer als ik bel met een vraag, wordt er naar me geluisterd en staan ze voor ons klaar."

Helpt u mee om Syrische vluchtelingen zoals Shahed te beschermen?

Geef nu

Deze projecten wordt ondersteund door ECHO. Kijk voor meer informatie over ECHO op http://ec.europa.eu/echo/.

Logo ECHO


Deel artikel