Door gebruik te maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Wij kunnen de verkregen informatie niet verbinden aan een persoon, maar gebruiken deze om op sociale media content af te stemmen op interesses van onze gebruikers.

Positieve resultaten Noord Irak

20-9-2017

In Noord-Irak woedt al een aantal jaar een humanitaire crisis, sinds 2014 zijn meer dan vier miljoen mensen op de vlucht geslagen. In samenwerking met elf organisaties van de Dutch Relief Alliance (DRA), is World Vision werkzaam in Noord Irak sinds 2015.

Deze zogenoemde Joint Response (NIJR) bestaat uit drie fases. In de tweede fase heeft World Vision een medische kliniek opgezet, waar eerste hulp en psychosociale hulp geboden wordt aan vluchtelingen in Noord-Irak. De doelstelling van het project was om te "zorgen voor toegang tot levensreddende primaire gezondheidszorg aan kwetsbare populaties in Sulaymaniyah en Kirkuk." Uit de evaluatie zijn positieve berichten gekomen. Zo bood de medische kliniek hulp die op dat moment hoog nodig was in de lokale gemeenschappen. Een beneficiant bevestigde de relevantie van de geboden hulp toen hij zei: "het project bood ons alle nodige eerste hulp, zoals medicijnen, behandelingen en informatie. Daarom hoefden wij niet naar het ziekenhuis te gaan waar we moeten betalen voor medische zorg. Dat kunnen wij ons niet veroorloven als vluchtelingen." Bovendien bevindt de kliniek zich op de juiste locatie, waardoor veel vluchtelingen toegang hadden tot de gezondheidszorg. Het laatste resultaat was dat de kwaliteit van de geboden zorg, inclusief de medicijnen, als zeer hoog werd gekwalificeerd.

Ons werk in Mosul

In de derde fase die is gestart in maart 2017, werkt World Vision in de vluchtelingenkampen rondom de stad Mosul. In deze vluchtelingenkampen zijn veel mensen die trauma's hebben opgelopen door de oorlog. World Vision biedt hen psychosociale en mentale zorg om deze trauma's te kunnen verwerken op een veilige plek. Drie centra zijn gebouwd waar kinderen naar toe kunnen komen om te leren, te spelen en weer gewoon kind te zijn.

De Dutch Relief Alliance

De Dutch Relief Alliance (DRA) biedt snelle en effectieve noodhulp aan slachtoffers van humanitaire crises. Het is een samenwerkingsverband tussen 14 Nederlandse NGO's en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Irak voeren de volgende NGO's de noodhulpactiviteiten uit: Care Nederland, Cordaid, Dorcas, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Tearfund NL, Terre des Hommes, War Child, World Vision, ZOA.


Deel artikel