Door gebruik te maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Wij kunnen de verkregen informatie niet verbinden aan een persoon, maar gebruiken deze om op sociale media content af te stemmen op interesses van onze gebruikers.

Nel in Indonesië: “De kinderen vinden school nu veel leuker"

13-4-2017

Tien jaar geleden was onze collega Nel bij de opstart van de projecten Sambas en Noord-Halmahera in Indonesië. Afgelopen maand kwam ze terug en ontdekte ze wat er in tien jaar tijd is veranderd. We interviewden haar over de ontwikkelingen binnen het onderwijs. Eén van de belangrijkste speerpunten van deze projecten.

Tien jaar geleden was je daar voor het laatst. Hoe was het om weer terug te zijn? 

Fantastisch. Ze verwelkomden mij met een orkestje van tien tot twaalf leerlingen. Dat was ontzettend leuk. Vergeleken met toen viel me direct op dat kinderen het veel leuker vinden om naar school te komen. Er waren ook veel meer kinderen dan toen. 

De kwaliteit van het lager onderwijs is een stuk beter en de prestaties ook. De mensen waren echt enthousiast en vertelden trots dat de situatie op scholen ontzettend veranderd is. 


Op welke manier heeft het onderwijs een boost gekregen? 

"Op acht scholen is een nieuw curriculum ingevoerd. Dit is door World Vision opgesteld in samenwerking met de overheid. Het is een hele andere manier van lesgeven. Het is veel meer kindgericht. Ook is er veel aandacht voor de natuur. 
De leerlingen leren hoe belangrijk het is om groentetuintjes te houden en zorg te dragen voor hun platen. Er staan plantenpotten op scholen en ze hebben een kas op school waar ze planten leren verbouwen. 

Welke verschillen zie je in de klas? 

Je ziet dat de leraren heel enthousiast en gemotiveerd zijn. Eerst stonden de leraren voor de klas en moesten de kinderen alleen maar luisteren. Nu zoeken leraren de interactie met de kinderen. Ze hebben ook geleerd om de klas levendig in te richten met alleen maar lokale materialen. Echt overweldigend mooi om te zien hoe ze dat gedaan hebben. Daar kunnen onze scholen nog heel wat van leren. 

Wat vond je een leuk of bijzonder moment tijdens je reis? 

"Het was heel leuk om te zien dat World Vision een busje heeft ingericht als bibliotheek. Het busje rijdt door het projectgebied heen en is een stimulans voor kinderen om te (leren) lezen. De boeken staan geselecteerd op leeftijd en mogen ter plekke gelezen worden. De kinderen zijn zo leergierig. Als het busje komt, zitten ze allemaal om het busje heen boeken te lezen.

Wat zou je de Indonesië-sponsors willen vertellen? 

De kinderen, de families, de scholen en ook de overheid zijn zo blij met de hulp van World Vision. Dankzij al die sponsors kunnen wij dit werk mogelijk maken en dat is fantastisch!

Wil je ook samen met andere sponsors de wereld van kinderen veranderen? Sponsor vandaag nog een kind! 

Sponsor een kind


Deel artikel