Door gebruik te maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Wij kunnen de verkregen informatie niet verbinden aan een persoon, maar gebruiken deze om op sociale media content af te stemmen op interesses van onze gebruikers.

9-jarige Khatema gered van kindhuwelijk

9-6-2017

Op je negende uitgehuwelijkt worden? Je kunt het je niet voorstellen. Toch weet Khatema uit Afghanistan hoe het voelt. Twee jaar geleden is haar 12-jarige zus in ruil voor geld uitgehuwelijkt aan een vriend van haar vader. Hetzelfde lot stond Khatema ook te wachten...

In Afghanistan is armoede een veelvoorkomend probleem. Vooral op het platteland en binnen ontheemde bevolkingsgroepen is rondkomen een grote uitdaging. De traditie om een dochter te verkopen als bruid levert een familie geld op

Een nachtmerrie

De vader van Khatema vond het steeds moeilijker om zijn zes kinderen te onderhouden. Hij verdiende weinig geld en met de bruidsschat kon hij zijn leningen afbetalen. Khatema was zorgeloos aan het spelen met haar vriendinnen toen haar broertje vertelde dat haar vader haar wilde uithuwelijken.

"Ik dacht eerst dat hij een grapje maakte," zei Khatema. "Ik lachte en zei: 'Bemoei je met je eigen zaken'. Toen ik thuis kwam, was mijn vader er niet. De ogen van mijn moeder waren rood. Mijn broers en zussen waren stil en keken naar me. Ik vroeg mijn moeder of ze me uit wilden huwelijken. Ze knuffelde me en begon te huilen. Ik wilde schreeuwen en huilen, maar ik kon het niet. Ik ging naar de stal. Het was daar donker en ik begon te huilen". 

Redder in nood

Khatema's moeder wilde haar dochters niet weggeven op de manier zoals haar dat ook was overkomen. "Toen mijn man onze eerste dochter aan de zoon van zijn vriend voor geld aanbood, wist ik niet wat ik kon doen. Ik wist niet aan wie ik hulp kon vragen," zegt ze. "Deze keer wist ik dat onze buurvrouw, Razia, was opgeleid om huiselijke conflicten op te lossen, dus ging ik meteen naar haar huis voor hulp."

Buurvrouw Razia en haar man hadden een training over vrede en veiligheid gevolgd bij World Vision, waar ze leerde wat ze moest doen als kinderen uitgehuwelijkt worden. De buurman ging met de vader van Khatema praten. Na lange discussies, blies de vader van Khatema het huwelijk af. 

Een fijne toekomst

Sinds de deal is afgeblazen, slaapt Khatema weer goed. Ze is ontzettend blij en opgelucht. Khatema studeert harder dan ooit om lerares te kunnen worden. Er is een zware last van haar schouders afgevallen. 

Vrede en liefde 

57% van de Afghaanse meisjes zijn voor hun negentiende getrouwd. Maar liefst 40% hiervan trouwt tussen de 10 en 13 jaar. Dit zijn schokkende cijfers en daarom heeft World Vision vredescomités opgericht. Leden van deze comités worden getraind om de boodschap van vrede te brengen in conflictgebieden. Het project wordt gesteund door de Europese Unie en uitgevoerd door twee lokale Afghaanse organisaties. Met het project proberen we een omgeving te creëren waar liefde, vrede, veiligheid en menselijkheid heerst en waar respect is voor elkaar, ongeacht ras, afkomst, religie, geslacht of leeftijd.


Deel artikel