Door gebruik te maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Wij kunnen de verkregen informatie niet verbinden aan een persoon, maar gebruiken deze om op sociale media content af te stemmen op interesses van onze gebruikers.

Spreekbeurt

Wat leuk dat je bij ons op de website terecht bent gekomen. Want je bent op zoek naar leuke informatie voor je spreekbeurt of werkstuk. En wij willen je die informatie natuurlijk graag geven.

Waar kun je je spreekbeurt of werkstuk over houden?
Wat dacht je van de volgende onderwerpen:

  • Rechten van het kind
  • Hiv en aids
  • Kinderarbeid
  • Sponsoren van een kind

Hieronder hebben we kort wat informatie per onderwerp op een rij gezet. Hou de website goed in de gaten, want de komende maanden gaan we daar nog veel meer informatie over geven.

Tip: organiseer bij jou op school een voorstelling WorldVision@school of Zip your Lip. Dat zijn super leuke acties om samen met je klas te doen!

Rechten van het kind

Wat is een kind?

Een kind is ieder mens jonger dan 18 jaar. Ieder kind heeft recht op liefde, bescherming, verzorging, om mee te denken, mee te beslissen en mee te doen. Deze rechten zijn vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. 

Geen discriminatie

Alle rechten gelden voor alle kinderen, zonder uitzonderingen. De overheid neemt maatregelen om alle rechten te realiseren en moet ervoor zorgen dat elk kind wordt beschermd tegen discriminatie. Want het maakt niet uit waar een kind geboren is of hoe het eruit ziet, alle kinderen zijn voor de wet gelijk.

Belang van het kind

Het belang van het kind moet voorop staan bij alle maatregelen die kinderen aangaan. De overheid moet het welzijn van alle kinderen bevorderen en houdt toezicht op alle voorzieningen voor de zorg en bescherming van kinderen.

Rol van de ouders

Ouders zijn in de eerste plaats verantwoordelijk dat hun kinderen gezond en gelukkig opgroeien. Als er iets mis is met een kind, moeten de ouders het kind helpen. Daarom moeten kinderen het gevoel hebben dat ze altijd bij hun ouders terecht kunnen, dat er om hun mening wordt gevraagd en dat daar ook rekening mee wordt gehouden.

Recht op leven en ontwikkeling

Ieder kind heeft recht op leven. De overheid waarborgt zoveel mogelijk het overleven en de ontwikkeling van het kind. De regering heeft de plicht om een veilige omgeving te creëren waarin kinderen ongestoord kunnen opgroeien. Een omgeving zonder oorlog of armoede, waar genoeg te eten en te drinken is, waar kinderen in een huis wonen, naar school kunnen en worden beschermd tegen kindermishandeling.

Recht op een naam en nationaliteit

Het kind heeft bij de geboorte recht op een naam en een nationaliteit en om geregistreerd te worden. Ook heeft het kind recht zijn of haar ouders te kennen en door hen verzorgd te worden.

Dit zijn maar een paar rechten. Meer informatie vindt je op www.kinderrechten.nl

Hiv en aids

Wat is aids eigenlijk?

Hiv is een virus waardoor je steeds zwakker wordt, omdat het je afweersysteem afbreekt. Wanneer je zo zwak bent dat je kan overlijden aan elke ziektekiem die je lichaam binnenkomt, wordt het aids genoemd. Je overlijdt dus niet aan aids, maar aan de gevolgen daarvan. Hiv kent zes fasen:

  1. Hiv zit in je bloed, maar het is nog niet testbaar
  2. Het virus is testbaar geworden, maar je merkt er nog niks van
  3. Symptomen gaan zich ontwikkelen: jeukende huid, diaree, vaak ziek etc.
  4. Aids: je bent ziek, je blijft in bed, je verliest gewicht, je haar valt uit en je bent erg verzwakt
  5. Mentale verwarring
  6. Dood door infectie van een (normaal gesproken onschuldig) virus

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van hiv en aids?

Aids kan overal voorkomen en het is in de meeste gevallen niet mogelijk één oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan ervan.

Hoe raak je geïnfecteerd met het hiv virus?

Het hiv virus krijg je door overdracht via slijmvlies of de bloedsomloop dat in aanraking komt met een hiv-geïnfecteerde lichaamsvloeistof. Dus door sexueel contact, gebruikte injectienaalden en via overdracht van moeder op kind.

Waarom schamen mensen zich voor aids?

Stigma, taboe en discriminatie. Soms weet men niet wat hiv en aids precies is, en ook niet hoe de ziekte wordt overgedragen. Door het taboe rond de ziekte wordt er niet over hiv en aids gepraat, waardoor de bevolking weinig kennis heeft van het virus en de gevolgen. Ook zal niemand ervoor uitkomen dat hij/zij hiv-positief is, omdat ze bang zijn verstoten te worden.

Hoe raak je geïnfecteerd met het hiv virus?

Het is belangrijk dat zorg aanwezig en bereikbaar is. Dat mist nog in veel landen. Mensen moeten dagen lopen naar een gezondheidspost of hebben geen geld om zich te laten behandelen. Aidsremmers zijn te duur of niet aanwezig. De kwaliteit van de zorg is vaak slecht. Materialen, medicijnen en medische kennis over hiv en aids ontbreken vaak. Mensen die naar andere gebieden verhuizen nemen het virus met zich mee, waardoor het zich verspreidt.

Kinderarbeid

Elke dag om zeven uur opstaan om de hele dag keihard te werken op school en 's middags nog een krantenwijk omdat je anders je brommer niet kunt betalen…. Het is verschrikkelijk, maar ben jij als werkend kind slachtoffer van kinderarbeid?

250 miljoen kinderen

Volgens de internationale arbeidsorganisatie (ILO) werken er over de hele wereld 250 miljoen kinderen. Vooral in ontwikkelingslanden zijn er veel kinderen die hele dagen werken. Ongeveer een kwart van de werkende kinderen woont in India. Werken kan een heleboel verschillende dingen betekenen. Kinderen werken bijvoorbeeld in fabrieken, op plantages of in de visserij. Een deel van de werkende kinderen krijgt niet betaald. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om werk in de huiselijke sfeer zoals vloeren schrobben, koken en water halen. Kinderen die het het slechtst getroffen hebben werken als kindsoldaten of in de prostitutie. Ook zijn er kinderen die verhandeld worden als een soort slaven.

Rechten van het kind

De rechten van het kind worden beschermd door het Verdrag voor de Rechten van het kind, dat in 1989 opgesteld is en door vrijwel alle landen is geratificeerd (getekend). Dit verdrag is opgesteld door de Verenigde Naties. Daarnaast worden de rechten van werkende kinderen beschermd door de ILO. De ILO maakt daarbij gebruik van twee belangrijke verdragen. Het eerste is nr. 138 uit 1973 waarin een minimumleeftijd voor werkende kinderen wordt vastgelegd. Het tweede is nr. 182 uit 1999 die de ILO handvaten geeft om de ergste vormen van kinderarbeid uit te bannen. Vechten en werken in de prostitutie vallen onder 'the worst kind of childlabour', die de ILO wil uitbannen.

Waar komt het nog meer voor?

Op de hele wereld zijn er nu zo'n 250 miljoen werkende kinderen. Veel mensen denken dat kinderarbeid alleen in ontwikkelingslanden voorkomt. Daar komt wel het meeste voor (95%), maar er zijn dan nog ongeveer 12,5 miljoen kinderen over die ergens anders werken.


Azië

In Azië werkt 'maar' 1 op de 14 kinderen. Maar omdat er zo veel mensen in dit werelddeel wonen, komen we toch uit op ongeveer 125 miljoen kindarbeiders. Daarom zijn er in dit werelddeel de meeste kindarbeiders. Van dat aantal wonen er zo'n 50 miljoen in India. Maar ook werken er veel in Pakistan en Bangladesh. Deze kinderen werken vaak in fabrieken, bijvoorbeeld als tapijtknoper of leerbewerker.

Afrika

Relatief gezien komt in Afrika kinderarbeid het meest voor, hier werken 1 op de 3 kinderen. Meestal op het land of in de huishouding; een vorm van kinderarbeid die voor buitenstaanders niet zo zichtbaar is. Daardoor kunnen regeringen ontkennen dat er kinderarbeid in hun land voorkomt. En dat is precies wat Nigeria en Ghana bijvoorbeeld doen. In totaal telt Afrika zo'n 80 tot 90 miljoen werkende kinderen.

Sponsoren van een kind

Wat is het sponsoren van een kind?

Je kunt een kind (bijvoorbeeld bij World Vision) sponsoren. Dat betekent dat je een speciaal kind gaat ondersteunen. Je krijgt daarvan een foto en je kunt er mee schrijven.

Elke maand geef je 30 euro aan World Vision. Met dat geld zorgt World Vision dat niet alleen je kind, maar alle kinderen in het project naar school kunnen, schoon water hebben en er een dokter in de buurt is als ze ziek zijn.

Krijg je ook brieven terug?

Ja! Elk jaar krijg je een nieuwe foto van je sponsorkind. Ook krijg je een rapport waarin je kunt lezen in welke klas je sponsorkind zit en hoe het met hem of haar gaat. Natuurlijk lees je ook wat World Vision allemaal gedaan heeft voor je sponsorkind. Als je zelf ook een brief hebt gestuurd, krijg je daar antwoord op. 


Deel artikel